Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Προσφορά 1,3 εκατ. θέσεων εργασίας στην Ευρώπη


Της Ρούλας Σαλούρου

Πάνω από 1.300.000 κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει το δίκτυο Eures, η πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, εκτός από την αγορά – ζήτηση εργασίας, σε χώρες της Ε.Ε., παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας, όπως στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις θέσεις εργασίας που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, πληροφορίες σχετικά με τη διαβίωση και την εργασία, όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις και οι φορολογικές υποχρεώσεις και, τέλος, μια επισκόπηση των κανονισμών της ΕΕ που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

Με αφορμή την προτροπή της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας προς τις χώρες με υψηλή ανεργία, κυρίως Ελλάδα και Ισπανία, μια ματιά στο δίκτυο Eures, δείχνει ότι, υπάρχουν 1.304.044 κενές θέσεις εργασίας, σε 31 χώρες, έχουν κατατεθεί 830.564 βιογραφικά σημειώματα και βρίσκονται online 26.905 εργοδότες.

Σύμφωνα με το δίκτυο Eures, σήμερα, στην Αυστρία υπάρχουν 54.639 κενές θέσεις εργασίας, ή καλύτερα, ανοικτές για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα, οι θέσεις στο Βέλγιο είναι 2.724, στη Βουλγαρία μόλις 38, στην Ελβετία 13.287, στην Κύπρο 2.597, στην Τσεχία 27.872, στη Γερμανία μόλις 538, στη Δανία 31.559, στην Εσθονία 2.293, στην Ισπανία 1.999, στη Φινλανδία 36.087, στη Γαλλία 52.451, στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας 2.534, στην Ουγγαρία 9.377, στην Ιρλανδία 5.249, στην Ισλανδία 203, στην Ιταλία 55.299, στο Λιχτενστάϊν 210, στη Λιθουανία 11, στο Λουξεμβούργο 437, στην Λεττονία 133, τη Μάλτα 31, τις Κάτω Χώρες 4.657, τη Νορβηγία 8.838, την Πολωνία 26.887, την Πορτογαλία 24, στη Ρουμανία 310, τη Σουηδία 63.379, τη Σλοβενία 2.523, τη Σλοβακία 1.862 και στο Ηνωμένο Βασίλειο 3.333 «ανοικτές» θέσεις εργασίας.

Την... εκστρατεία καταπολέμησης της ανεργίας, κυρίως των νέων, ανέλαβε το γερμανικό υπουργείο Εργασίας, με δηλώσεις της υπουργού Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στο πρακτορείο DPA. Μόνο στη Γερμανία, δήλωσε η αρμόδια υπουργός, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνονται εξαιτίας της συρρίκνωσης του ενεργού πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Eurostat, οι άνεργοι στην Ε.Ε. προσεγγίζουν τα 17 εκατομμύρια ανθρώπους. Τη στιγμή μάλιστα, που η ανεργία των νέων σε Ελλάδα και Ισπανία φθάνει το 50%, το αντίστοιχο ποσοστό σε Γερμανία και Αυστρία δεν ξεπερνά το 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης της απασχόλησης, με φόντο την υψηλή ανεργία αλλά και την αύξηση της φτώχειας.

Οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πρόταση της Κομισιόν, αφορά όχι μόνο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως μέσω των επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και μέσω της στήριξης των κατώτατων μισθών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικής εφημερίδας (La Stampa), το σχέδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή «κατάλληλου» κατώτατου μισθού, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των ευρωπαίων εργαζομένων. Εκτιμάται δε, ότι, και παρά τις παρεμβάσεις σε εγχώριο επίπεδο, που όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελειώσει ακόμη, η Ε.Ε. επιχειρεί την ανάσχεση στην ανεξέλεγκτη μείωση του μισθολογικού κόστους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η θεσμοθέτησή του, σε χώρες όπως η Ιταλία που δεν υπάρχει.
Παράλληλα, προωθείται η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με την αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων να είναι το βασικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς και η προώθηση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις επικοινωνίες. Στόχος της Κομισιόν, παραμένει η δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, τα επόμενα 8 χρόνια...

Μετά απ’ όλα αυτά, εάν κάποιος επιθυμεί να αναζητήσει εργασία σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να προστρέξει στο πεδίο, «Διαβίωση και εργασία» της πύλης EURES.

Το τμήμα παρέχει μια ενδελεχή επισκόπηση όσων πρέπει να γνωρίζει κανείς όταν σκοπεύει να εγκατασταθεί σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Κάθε σκέλος που αναφέρεται στις επιμέρους χώρες επικαιροποιείται δύο φορές ετησίως ούτως ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη ακρίβεια και συνάφεια των πληροφοριών που παρέχονται στα άτομα που αναζητούν εργασία.

Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

Zaxos είπε...

Προωθείται η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων
στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά
Το τυρί το βλέπουμε την φάκα όμως