Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΑΤΟΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΦΩΤΟ

Ναγκασάκι: Οι φωτογραφίες που οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δει κανείς - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ


ο φώς της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες που ελήφθησαν μια μέρα μετά την καταστροφή της πόλης Ναγκασάκι, με την ατομική βόμβα, απο τους Αμερικανούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945

Εβδομήντα χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Ναγκασάκι με την ατομική βόμβα οι φωτογραφίες, οι οποίες κατασχέθηκαν απο τις αμερικανικές δυνάμεις, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η συλλογή φωτογραφιών άνηκε στον στρατιωτικό φωτογράφο Yosuke Yamahata (Γιοσούκε Γιαμαχάτα), και δείχνουν το τραγικό τοπίο, τον μαζικό θάνατο και την απελπιστική κατάσταση των επιζώντων αμέσως μετά την πυρηνική έκρηξη.

Καθήκον του Yamahata ήταν η τεκμηρίωση της καταστροφής για λόγους προπαγάνδας και έφτασε στην τοποθεσία μόλις 12 ώρες μετά τον βομβαρδισμό.










Ο Eisenhower κατά την διάρκεια επιθεώρησης των στρατευμάτων



Καθήκον του Γιαμαχάτα ήταν να "απαθανατίσει με τον φακό του" την καταστροφή στο Ναγκασάκι για λόγους προπαγάνδας.



Οι φωτογραφίες του απαθανάτισαν την ολική καταστροφή που άφησε η ατομική βόμβα



Μετά απο εντολή του Στρατηγού Ντάγκλας ΜακΑρθουρ, κατασχέθηκαν οι φωτογραφίες για να μην μάθουν ποτέ στις ΗΠΑ την πραγματική κλίμακα της σφαγής. 




Σε άρθρο, που δημοσίευσε ενα ιαπωνικό περιοδικό το 1962, ο Γιαμαχάτα περιγράφει τις σκηνές τρόμου που αντιμετώπισε: 

"Προσπάθησα να ανέβω σε ένα μικρό λόφο για να δώ - γύρω μου η πόλη καιγόταν, με μικρές φωτινές διάσπαρτες φωτιές και ο ουρανός ήταν μπλε και γεμάτος αστέρια.
Ήταν μια παράξενα όμορφη σκηνή".

"Περπατώντας, άρχισα να ακούω τις φωνές ανθρώπων που πέθαιναν, φώναζαν: "Νερό, δώστε μου λίγο νερό, σας παρακαλώ" ".

"Σκόνταψα σε διάφορα πράγματα όπως για παραδειγμα σε μια κοιλιά ενός αλόγου που είχε απανθρακωθεί. Ήταν δύο το πρωί, πίσσα σκοτάδι, δεν μπορούσα να δω τίποτα. Αλλά μετά την ανατολή είδα ότι το δέρμα είχε εκτεθεί και ήταν ένα κοκκινωπό καφετί χρώμα".

"Τα πρόσωπα τω θυμάτων ήταν φρικτά. Μου θύμησαν «φαντάσματα σε χρώμα καρπουζιού». Ακόμα και τα μάτια τους είχαν καεί.
Το μαύρο στις βλεφαρίδες ήταν κόκκινο και πρησμένο, σαν να είχε γυρίσει απο μέσα προς τα έξω, και οι άκρες των ματιών ήταν κίτρινες, όπως το λίπος του κοτόπουλου".

"Τυφλωμένοι άνθρωποι προσπαθούσαν να περπατήσουν, ψηλαφίζοντας το κενό, με τα δύο χέρια τεντωμένα μπροστά τους."

Ο Γιαμαχάτα πέθανε 48 ετών, το 1966 από καρκίνο, ο θάνατος του θεωρείται ότι ειχε προκληθεί από την εκτεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία.




Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 για να επιταχύνουν τον τερματισμό του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στον Ειρηνικό. Το Ναγκασάκι δεν ήταν όμως ο αρχικός στόχος των ΗΠΑ . Μετά από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, άλλο ένα Β-29 απογειώθηκε από το νησί Τίνιαν με μία α κόμη μεγαλύτερη ατομική βόμβα στο κύτος του. Όταν το πλήρωμα διαπίστωσε ότι το Κοκούρα, που αποτελούσε τον αρχικό στόχο, ήταν καλυμμένο με σύννεφα, στράφηκε προς τον δεύτερο στόχο, το Ναγκασάκι. Στις 11:02 π.μ. της 9ης Αυγούστου έριξαν την ατομική βόμβα που ονομαζόταν Ραΐ Μαη (Χοντρός), η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκότωσε πάνω απο 6Ο.ΟΟΟ κατοίκους της. Διαβάστε ΕΔΩ πως έγινε η επιχείρηση, που είχε στόχο άλλη πόλη!
Η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι είχε ασφαλώς καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υποδομές.
Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις σε βάθος χρόνου στην υγεία των σχεδόν 200.000 ανθρώπων που επιβίωσαν και των παιδιών τους, δεν είναι τόσο σοβαρές, όσο ευρέως πιστεύεται, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, που έλαβε υπόψη της 60 χρόνια ιατρικών ερευνών πάνω στους επιβιώσαντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (τους λεγόμενους «Χιμπακούσα»), καθώς και στους απογόνους τους, διαπιστώνει ότι στην αντίληψη της κοινής γνώμης έχουν διογκωθεί υπερβολικά -και εκτός πραγματικότητας- τα περιστατικά καρκίνου και των εκ γενετής ανωμαλιών λόγω της ραδιενέργειας. Η έρευνα  ΕΔΩ

Πηγή - Daily Mail
Απόδοση - Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: