Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Εως 40% η σφαγή επικουρικών και στο βάθος νέο ψαλίδι στις κύριες


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Περικοπή των επικουρικών συντάξεων έως και 40%, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και επιβολή επασφαλίστρου 0,1% στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων μέσα στο 2012 περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για το Ασφαλιστικό. Και όλα αυτά χωρίς κανείς να εγγυάται το ύψος των συντάξεων κύριας ασφάλισης.

Οσο διαμαρτύρονται συνταξιούχοι και εργαζόμενοι τόσο οι κυβερνώντες συνεχίζουν να πετσοκόβουν τις συντάξεις...
Τα εν λόγω μέτρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται μέσα στην εβδομάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και τις συνακόλουθες περικοπές στις συντάξεις. Αλλαγές, οι οποίες θα νομοθετηθούν τον Ιανουάριο, αλλά θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά του 2012 προκαλώντας νέα μείωση στις αποδοχές των συνταξιούχων.

Οι νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από 15%-40% (αναλόγως των Ταμείων και των κρυφών-αναλογιστικών ελλειμμάτων) θα συνδυαστούν και με ενοποίηση των Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), τα αποθεματικά του οποίου συνεχίζει να «αρμέγει» δανειακά το μητρικό ΙΚΑ προκειμένου να καταβάλει τις τρέχουσες υποχρεώσεις (Δώρο Χριστουγέννων, σύνταξη Ιανουαρίου κ.ά.).

Η ενοποίηση που θα εξαγγελθεί θα είναι σε εθελοντική βάση, πλην των 4 βασικών Ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΤΕΑΙΤ). Για το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και μένει προς τελική επεξεργασία η υπαγωγή όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ίδιο επικουρικό (σήμερα οι προ του 2005 είναι στο ΕΤΑΤ και οι νεότεροι στο ΕΤΕΑΜ. Ετσι το ΕΤΑΤ δεν έχει ασφαλισμένους και λειτουργεί χωρίς πόρους...).
Φορτώνουν βάρη στο κράτος
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται οι υπάλληλοι των τραπεζών να ενταχθούν είτε στο υπό συγκρότηση ενιαίο επικουρικό ταμείο είτε να παραμείνει ανεξάρτητο το ΕΤΑΤ. Το τελευταίο επιδιώκει τόσο η ΟΤΟΕ, για ευνόητους λόγους, όσο και οι τραπεζίτες (Εμπορική, Alpha κ.ά.) προκειμένου να «αδειάζουν» εκεί -με πρόωρη συνταξιοδότηση- τους «ηλικιωμένους» υπαλλήλους. Να μη συνταξιοδοτούνται δηλαδή στο 60ό έτος όπως ορίζει το νέο Ασφαλιστικό, αλλά νωρίτερα, μεταβιβάζοντας στο ασφαλιστικό σύστημα το πρόσθετο μισθολογικό κόστος.

Ομως, εδώ αρχίζουν και οι διαφωνίες μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών, καθώς η εργατική πλευρά διεκδικεί και άλλους πόρους για το ΕΤΑΤ (σ.σ. σε αυτό εντάχθηκαν το 2005 χαριστικά τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ - στο βαθμό που είχαν συμβατική υποχρέωση να καλύπτουν τα ελλείμματα).
Ως προς τα ασφάλιστρα των επιχειρήσεων, αυτά θα μειωθούν κατά 10% (ή περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες), αρχής γενομένης από τις εταιρείες που θα δεχτούν να βάλουν ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του προσωπικού και των ωρών εργασίας. Και καθώς θα μειωθούν οι εισπράξεις του Ασφαλιστικού -ενώ και το νέο χρόνο προβλέπεται πως θα σημειωθεί νέα βουτιά στα έσοδα των Ταμείων λόγω ύφεσης (ανεργία, μείωση αποδοχών κ.ά.)- αναμένεται να υιοθετηθεί μια παλαιότερη πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ περί εισφοράς στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης με ένα ποσοστό γύρω στο 0,1%, κάτι που αναμένεται να αποφέρει 800 εκατ. σε ετήσια βάση.

Νέα βουτιά στα έσοδα

Ομως το συγκεκριμένο ποσόν αρκεί μόλις για τα αναμενόμενα, μέσα στο νέο χρόνο, ταμειακά ελλείμματα του ΟΑΕΕ, ενώ το ΙΚΑ αναμένεται να ζητήσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (πέραν της κρατικής χρηματοδότησης), ποσόν που σχεδιάζει να αντλήσει από διεθνή δανεισμό (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Αλλά επειδή αυτό είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, η νέα (2012) καθίζηση των εσόδων του ΙΚΑ (για τέταρτη συνεχή χρονιά) αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης.

Και αυτό γιατί έχουν καταρρεύσει οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να συγκρουστεί με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες αντλούν πάνω από 8 δισ. το χρόνο από τα Ταμεία, όταν το ποσόν για φάρμακα με βάση τις δραστικές ουσίες υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Και μπορεί η λήψη φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία να συνεπάγεται και μια «θυσία» των ασφαλισμένων, στο βαθμό που οι ουσίες δεν απελευθερώνονται με την προαποφασισμένη σειρά για το ταχύτερο αποτέλεσμα, θυσία στην οποία θα μπορούσαν να υποβληθούν έναντι της υπέρτερης εθνικής κρίσης. Χωρίς να υπολογίζεται το όφελος από τα αντίγραφα φάρμακα.

Την προοπτική και νέας μείωσης των συντάξεων κύριας ασφάλισης δεν αποκλείει και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης υποστηρίζοντας ότι «εάν δεν πληρώνονται οι εισφορές το οικονομικό πρόβλημα των Ταμείων θα μεγεθύνεται».



Δεν υπάρχουν σχόλια: