Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ


ΑΚΙΟ ΚΟΜΟΡΙ
Ο «πατέρας» της καταστροφής
αφεντικό της Tepco είναι για τους Ιάπωνες ο πρωταγωνιστής της µεγαλύτερης τραγωδίας µετά τη Χιροσίµα
ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
«Σεπούκου» έγραψαν απλά κάποιες εφηµερίδες της Ιαπωνίας λίγες ηµέρες µετά τον σεισµό της 11ης Μαρτίου - έτσι αναφέρει ο κώδικας των σαµουράι «µπουσίντο»αυτό που στη Δύση έχουµε µάθει ως χαρακίρι.

Δεν συνέδεσαν την προτροπή µε κάποιο όνοµα, όλοι οι Ιάπωνες όµως γνωρίζουν ότι αναφερόταν στην απόλυτη ντροπή που πρέπει να αισθάνονται όσοι ολιγώρησαν στην πυρηνική κρίση της Φουκουσίµα.

«Πού στο διάβολο είναι οι υπεύθυνοι της Tepco;». Τα ουρλιαχτά του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν που δεν γνώριζε τι συνέβαινε στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθµού της Φουκουσίµαακούγονταν στους διαδρόµους τουκυβερνητικού µεγάρου. Σε µια χώρα όπουοι τόνοι δεν ανεβαίνουν ποτέ δηµόσια µε στόχο να διατηρείται πάση θυσία η αρµονία, η πρωθυπουργική οργή εκφρασµένη τόσο έντονα κατεγράφη ως γεγονός ιστορικής σηµασίας. Οπως άλλωστε και τα όσα συνεχίζουν να συµβαίνουν στη Φουκουσίµα, όπου ακόµα δίνεται η µάχη για την αποτροπή πυρηνικού ολέθρου. Μια ηµέρα αργότερα, στις 15 Μαρτίου (τέσσερις ηµέρες έπειτα από τον σεισµό µεγέθους 9 ρίχτερ), ο Ναότο Καν κάλεσε στο γραφείο του τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Tepco (Ηλεκτρική Εταιρεία του Τόκιο) Μασατάκα Σιµίζου και τον διευθύνοντα σύµβουλό της Ακιο Κοµόρι,επικεφαλής του πυρηνικού σταθµού της εταιρείας στη Φουκουσίµα. «Τα όσα συµβαίνουν στη Φουκουσίµα δεν έχουν καµία σχέση µε το αν θα επιβιώσει η εταιρεία σας», φέρεται να τους είπε. «Εχουν να κάνουν µετο µέλλον της Ιαπωνίας». Εκείνοι έφυγαν µε σκυµµένο τοκεφάλι. Τρεις ηµέρες αργότερα ο Κοµόρι εµφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχθηκε ότι οι αρχικέςεκτιµήσεις ήταν λανθασµένες και ξέσπασε σε δάκρυα µπροστά στις κάµερες. «Θα µπορούσαµε να έχουµε κινηθεί λίγο πιο γρήγορα», πρόσθεσε αν και οι ειδικοί εκτιµούν ότι µεσολάβησε πολύς χρόνος πριν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν, ενώ ορισµένοι υπονοούν ότι άργησαν να ξεκινήσουν την επιχείρηση επειδή θα έπρεπε να ρίξουν θαλασσινό νερό µέσα στους αντιδραστήρες γιανα ψύξουν τις ράβδους πυρηνικών καυσίµων και αυτό θα κατέστρεφε για πάντα τις εγκαταστάσεις...

Η ΚΑΡΙΈΡΑ ΤΟΥ. Από τις 18 Μαρτίου, ο γενικόςδιευθυντής της Tepco δεν ξαναεµφανίστηκε δηµόσια. Μπροστά στις κάµερες έµεινε ο Κοµόρι µε σκυµµένο τοκεφάλι να δέχεται ερωτήσεις στις οποίες δεν απαντούσε παρά µόνο για να πει ότι λυπάται «που προκάλεσε τόσα προβλήµατα». Ο 66χρονος Κοµόρι άρχισε να εργάζεται στην Tepco – εκεί όπου δούλευε και ο πατέρας του – πριν από 43 χρόνια και ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας συνδέοντας το όνοµά του µε υψηλή κερδοφορία λόγω των µεγάλων περικοπών που έκανε σε όλατα τµήµατα από τα οποία πέρασε. Αυτές οι περικοπές µπορεί και να ευθύνονται εν µέρει για τη σηµερινή κατάσταση, καθώς στην πυρηνική βιοµηχανία της Ιαπωνίας τα σκάνδαλα είναι ουκ ολίγα.

Ανήσυχες ότι η υπερβολική εξάρτησή τους από τις εισαγωγές πετρελαίου θα µπορούσε να υπονοµεύσει την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονοµίας, κυβερνήσεις η µία µετά την άλλη υποστήριξαν την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και έτσι η βιοµηχανία αυτή άνθησε. Η Ιαπωνία διαθέτει 54 πυρηνικάεργοστάσια όπου παράγεται το 30% τωνενεργειακών αναγκών τηςχώρας, δύο καινούργια κατασκευάζονται τώρα, ενώ µελετώνται προτάσεις γιαάλλα 12. Πριν από τον καταστροφικό σεισµό, η αξία των µετοχών των 11 ενεργειακών εταιρειών της Ιαπωνίας, πολλές από τις οποίες διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθµούς, έφανε στο χρηµατιστήριο τα 139 δισ. δολάρια! Η Tepco, η εταιρεία που προµηθεύει µε ηλεκτρικό ρεύµα το Τόκιο των 13 εκατ. κατοίκων είναι η µεγαλύτερη και πιο ισχυρή από όλες αυτές – ή µάλλον ήταν, αφού µετά τον σεισµό της 11ης Μαρτίου οι µετοχές της έχασαν το 65% της αξίας τους.

Μάλιστα, έναν µήνα νωρίτερα η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να την ενισχύσει παραχωρώντας της την άδεια να συνεχίσει να λειτουργεί ο πυρηνικός σταθµός στη Φουκουσίµα – που είχε χτιστεί πριν από 40 χρόνια και έπρεπε να κλείσει – για άλλα δέκα χρόνια.

Οσο παλιά είναι τα εργοστάσια της Tepco τόσο παλιές είναι και οι ιστορίες παραβίασης των κανόνων ασφαλείας. Το 1978, οι ράβδοι πυρηνικών καυσίµων σε έναν αντιδραστήρα της Φουκουσίµα έφυγαν απότη θέση τους αλλά το συµβάν δεν αναφέρθηκε στις Αρχές επειδή δεν θεωρήθηκε αρκετά σηµαντικό, ενώ υπήρξαν αρκετές διαρροές ραδιενεργού καπνού που δεν δηλώθηκαν και όταν αργότερα ερωτήθηκαν οι υπεύθυνοι γιατί το απέκρυψαν, απάντησαν ότι η ποσότητα ήταν µικρή γι’ αυτό και δεν το έκριναν σκόπιµο... Πίσω από την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία βρίσκεται µια βιοµηχανία γεµάτη σκάνδαλα σε αγαστή συνεργασία µε τους υπευθύνους της κυβέρνησης που συχνά δείχνουν πρόθυµοι να παραβλέψουνπροβλήµατα στην ασφάλεια. ∆ιαρροή ραδιενεργού ατµού και εργάτες που µολύνονται από ραδιενέργεια βρίσκονται µέσα στον µακρύ κατάλογο ατυχηµάτων των τελευταίων ετών που πολύ περιορισµένα αναφέρονται στα ΜΜΕ – έτσι τουλάχιστον καταγγέλλουν ακτιβιστές που ασχολούνται µε το θέµα της πυρηνικής ενέργειας. Σε µια περίπτωση, εργάτες ανακάτευαν µε τα χέρια ουράνιοσε ατσάλινους κουβάδες αντί να γίνεταιαυτό µηχανικά, ούτως ώστε το καύσιµο να µπορεί να ξαναχρησιµοποιηθεί. «Τα πάντα αποτελούν µυστικό», λέει ο Κέι Σουγκαόκα, πρώην µηχανικός σε πυρηνικό εργοστάσιο της Tepco. «Στην πυρηνική βιοµηχανία δεν υπάρχει διαφάνεια». Το 1989 έλαβε εντολή να αφαιρέσει από ένα βίντεο εικόνες που έδειχναν ρήγµατα στους αγωγούς από όπου περνούσε ο ατµός ενός πυρηνικού εργοστασίου, πριν προβληθεί στα µέλη κυβερνητικής επιτροπής. Ο Σουγκαόκα ειδοποίησε τους ανωτέρους του στην Tepco – µεταξύ των οποίων και ο Κοµόρι – αλλά τίποτα δεν έγινε.Αποφάσισε το 2000 να δηµοσιοποιήσει όσα ήξερε. Οι Αρχές άρχισαντριετή έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι η Tepco είχε πλαστογραφήσει στοιχεία για την πυρηνική ασφάλεια τουλάχιστον 200 φορές µεταξύ του 1977 και του 2002. Και οι 17 αντιδραστήρες της εταιρείας έκλεισαν προκειµένου να περάσουν από επιθεώρηση, γεγονός που είχε οδηγήσει τον τότε πρόεδρο ΝοµπιούγιαΜινάµι και έναν µεγάλο αριθµό µελών του ∆.Σ. να παραιτηθούν.Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνιαώστε να επιτραπεί σε όλα ταπυρηνικά εργοστάσια της Tepco να λειτουργήσουν και πάλι το 2005.

Η ΥΣΤΈΡΟΦΗΜΙΑ. Προχθές οι µαθητές της ΣΤ’ δηµοτικού στο Χασικάµι που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που καταστράφηκε, συγκεντρώθηκαν κλαίγοντας για την αποφοίτησή τους - τρεις συµµαθητές τους έλειπαν, σκοτώθηκαν στον σεισµό. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ξανασυναντηθούν – όλεςοι οικογένειες ετοιµάζονται να αποχωρήσουν από την περιοχή. Για αυτήν τη νέα γενιά των Ιαπώνων τοόνοµα του Αριο Κοµόρι θα γίνει συνώνυµο µε την καταστροφή...
ΕΙΠΕ
Οι αρχικές εκτιµήσεις µας για τις ζηµιές που υπέστησαν οι πυρηνικοίαντιδραστήρες ήταν λανθασµένες.
Ζητώ συγγνώµη
ΕΙΠΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

Πώς γίνεται κάποιος που πήρε τόσες λανθασµένες αποφάσεις ναείναι ακόµα επικεφαλής της επιχείρησης να αποτραπεί ένας πυρηνικός όλεθρος που απειλεί όλο τον πλανήτη;
ΜΙςΙο ΙΒΑΖΑΚΑ, ΜΕΛΟς Της ΕΠΙΤΡΟΠΗς ΠΥΡΗΝΙΚΗς αςΦΑΛΕΙΑς

Δεν υπάρχουν σχόλια: