Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Όλα στάχτη και μπούλμπερη


Όλα στάχτη και μπούλμπερη

efsyn.gr

Επιτελικό κράτος!

Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο καπνός από τη φλεγόμενη εδώ και πολλές μέρες Αλεξανδρούπολη -που ενώθηκε με τη φωτιά της Ροδόπης- έφτασε στο Ιόνιο και έπνιξε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, μαζί και τον ενδιάμεσο πορθμό τους.

Δεκαοκτώ πρόσφυγες και ανάμεσά τους δύο παιδιά κάηκαν σαν λαμπάδες στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο.

Ενας Αλβανός, που ήθελε να δείξει «καλή διαγωγή», μαζί με δύο ντόπιους αυτοανακηρυχθέντες ιδιόμορφους «σερίφηδες» έκλεισαν σε ένα λαμαρινένιο τρέιλερ 25 αλλοδαπούς που τους αποκαλούσαν «κομμάτια».

Σε 13 από αυτούς οι διώκτες τους τούς φόρτωσαν την κατηγορία του εμπρηστή, με μοναδικούς μάρτυρες μόνο τους εαυτούς τους και η εκεί ανακρίτρια δέχθηκε τις κατηγορίες τους, ενώ ο εισαγγελέας έχει θέσει τους «σερίφηδες» υπό περιορισμό με την κατηγορία της αρπαγής ανθρώπων και όχι «κομματιών», ενώ παράλληλα ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Πάρης Παπαδάκης υπερασπίστηκε την «πατριωτική» ενέργεια των «σερίφηδων».

Το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου εκπρόσωποι της Ν.Δ. (Πλεύρης), του ΣΥΡΙΖΑ (Αλεξιάδης) και του ΚΚΕ (Πρωτούλης), σε τηλεοπτική τους συζήτηση, οι δύο πρώτοι αλληλοσυγχαίρονταν για την άψογη κομματική τους εκατέρωθεν ευγένεια. Ο Πλεύρης συνεχάρη τον Αλεξιάδη για την άμεμπτη αντιπολιτευτική συμπεριφορά του κόμματός του και ο Αλεξιάδης απαντώντας τού είπε, να τελειώνουμε με τις φωτιές και θα τα συζητήσουμε, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Πρωτούλη.

Και αυτά όταν Αλεξανδρούπολη, περιοχή της, Ροδόπη, Έβρος, Χαλκιδική, Αττική (Πάρνηθα, Μενίδι, Αγία Παρασκευή, Μονή Κλειστών, Φυλή, Ασπρόπυργος και πολλά άλλα μέρη της), Βοιωτία, ο Κιθαιρώνας του Κάλβου, η Μονή του Οσίου Λουκά του Σικελιανού που κάηκε ένα της κτίριο και πολλά άλλα μέρη της χώρας έχουν γίνει στάχτη: σπίτια, αυτοκίνητα, μαντριά, κοπάδια, μελίσσια, χωράφια, λιοστάσια, μοναδικά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, οι περιουσίες και οι κόποι των εργαζόμενων ανθρώπων και οι προϋποθέσεις ύπαρξης των ανθρώπων, των ζώων και γενικά της ζωής, όλα στάχτη και μπούλμπερη!

Μόνο από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης έβγαλαν από τα σπίτια τους 12.000 κόσμο, εκκενώθηκε και το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Πολλοί από αυτούς δεν πρόκειται να ξαναδούν τα σπίτια τους, ανάμεσά τους οι περισσότεροι υπερήλικοι, άρρωστοι, φτωχές οικογένειες με μικρά παιδιά, μεροκαματιάρηδες που το σπίτι τους ήταν το μοναδικό τους καταφύγιο, άνεργοι έφηβοι και νέοι, οι περισσότεροί τους σπουδαγμένοι αλλά χωρίς δουλειά, που συντηρούνταν από τους γονείς τους, γενικά ο λαός με την πολυμορφία του, τις ιδιαιτερότητές του και τα χαρίσματά του, τώρα άνεργοι και άστεγοι πυροπαθείς!

Και καπάκι σε όλα αυτά, τα εργασιακά του Αδώνιδος ή Σπυρέτου, ο νέος νόμος τους για την απασχόληση που μας πάει πιο πίσω ακόμα και από την αρχαία δουλεία. Ολοι οι αγώνες των εργαζομένων ανέκαθεν αλλά κυρίως από το Σικάγο του 1886 και εδώ, όλο το αίμα που έχει χυθεί σ’ αυτούς τους αγώνες γενεές επί γενεών για το δικαίωμα της απεργίας, το πάρα πολύ βαρύ για τον σημερινό εργαζόμενο 8ωρο, που θα έπρεπε να έχει μειωθεί κατά πολύ, το πλήθος άλλων δικαιωμάτων και παροχών που με τους εργατικούς αγώνες κυρίως των δύο προηγούμενων αιώνων είχαν κερδηθεί, το αίτημα του διαρκώς αυξανόμενου ελεύθερου χρόνου, οι αργίες, γίνονται όλα στάχτη και μπούλμπερη σε μια νύχτα κατά τα γούστα του Αδώνιδος, του Κούλη, των ομοίων τους και των αφεντικών τους. Μέχρι και 13 ώρες δουλειά την ημέρα, απλήρωτες υπερωρίες, τέρμα οι αργίες, τα ρεπό, η ανάπαυση και η αναψυχή για την ανανέωση δυνάμεων, παροχή δουλειάς με πλήρη ανασφάλεια στη διάθεση του εργοδότη όποτε «ευαρεστηθεί» να σε καλέσει, οι λεγόμενες μηδενικές συμβάσεις εργασίας και πολλά άλλα.

Το ιερό δικαίωμα της απεργίας πάει και αυτό περίπατο. Πέρα από την ουσιαστική θεσμική του κατάργηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, φυλάκιση και βαριά πρόστιμα απειλούν τους απεργούς που θα εμποδίσουν απεργοσπάστες να διασπάσουν τις απεργίες τους. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος, μέση και άκρη στο αντεργατικό αμόκ αυτής της κυβέρνησης.

Πόσο αίμα έχει χυθεί για όλα αυτά που σήμερα τα τσαλαπατούν άθλια αντεργατικά όντα με βελάδες υπουργών; Το επιτελικό κράτος του Μωυσή σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Τουλάχιστον 1.400.000 στρέμματα καμένα τούτη τη χρονιά. Πολύ λιγότερες φωτιές από πέρσι και 3 φορές περισσότερες οι καταστροφές, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με τα καμένα δάση, τους ελαιώνες, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα θερμοκήπια, τα αμπέλια, τα οπωροφόρα δέντρα και μέχρι στιγμής 31 νεκροί!

Και με την ευκαιρία, στους 18 απανθρακωμένους της Δαδιάς δεν δίνουν και πολλή σημασία, καμιά αναφορά «γιατί ήταν σε απαγορευμένη ζώνη», λένε οι αρμόδιοι υπουργοί του Κούλη, Κικίλιας και σία, και επιπλέον δεν ήταν και Έλληνες αλλά ξένοι! Αυτή είναι η λογική και το αίσθημα που διέπει όχι και λίγους και που πηγάζει από την πολιτική του κυβερνητικού αντιξενισμού. Ως προς την έγκαιρη προετοιμασία, όλα ήταν έτοιμα στα λόγια από τον χειμώνα, ίσως και νωρίτερα, για τις φωτιές του καλοκαιριού, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τίποτα.

Η όλη προετοιμασία ήταν ένα μήνυμα του 112 «φευγάτε από τα σπίτια σας και αφήστε τα να καούν», τέλος της φωτιάς η θάλασσα. Τίποτ’ άλλο. Να καούν μαζί με τα δάση τα κτήματά τους και τα ζώα τους, τα κοπάδια τους από τα οποία εξαρτάται η ζωή τους, που τους εξασφαλίζουν τα αναγκαία για την ύπαρξή τους στους ίδιους και την οικογένειά τους.

«Προέχει η ζωή», διακηρύσσει ο Μωυσής αποσιωπώντας πονηρά και σκόπιμα πως η ζωή χρειάζεται και κάποια μέσα, κάποιες προϋποθέσεις ύπαρξης. Αλλά γι’ αυτόν και για το 40 και τόσο τοις εκατό του, αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Έχω ξαναναφερθεί σε παλιότερα δημοσιεύματά μου στην «Εφ.Συν.» στο «ισχυρό κράτος» για το οποίο συζητούσαμε στην Ευρώπη στους επαναστατικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του ’60, ως προϊόν του όψιμου καπιταλισμού της παρακμής, που θα ήταν απροκάλυπτος αυταρχισμός και καταστολή με κάποιο υποτυπώδες κοινοβουλευτικό ένδυμα.

Εκδοχή αυτού του ισχυρού κράτους του παρηκμασμένου καπιταλισμού θεωρώ το επιτελικό κράτος του επιλεγόμενου Μωυσή ή Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Σημείωση: Μπούλμπερη: αλεύρι, σκόνη, στάχτη, τέφρα, πυρίτιδα. Η έκφραση αφορά ολοσχερή καταστροφή και αδιαφορία γι’ αυτή  Συνώνυμη έκφραση: «Γαία πυρί μιχθήτω» («Ας γίνουν όλα στάχτη»).

Νεοχώρι Ερύσου Κεφαλονιάς 28.8.2023

Kefalonianews 4-9-23

Δεν υπάρχουν σχόλια: