Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ

Μία σφαίρα έγραψε τον επίλογο για τον Καντάφι


Ο λίβυος δικτάτορας συνελήφθη από τους αντάρτες και λίγο αργότερα ήταν νεκρός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Σαράντα δύο χρόνια σκληρής διακυβέρνησης και επτά μήνες σκληρών μαχών και βομβαρδισμών από τις νατοϊκές δυνάμεις τελείωσαν χθες με τον βίαιο θάνατο του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έγινε ο πρώτος ηγέτης που χάνει τη ζωή του από το κίνημα των λαϊκών εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης. Χιλιάδες Λίβυοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας καθώς το τέλος του Καντάφι θα σημάνει και το τέλος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της χώρας.

Πρώτα τον γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο με το πτώμα του καλυμμένου από αίματα Μουαμάρ Καντάφι, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, να μεταφέρεται με αυτοκίνητο στη Μισράτα, όπου τοποθετήθηκε μέσα σε τζαμί. «Περιμέναμε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό», δήλωσε λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ τονίζοντας ότι τώρα μπορεί να διακηρύξει την «απελευθέρωση της χώρας».



ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ. Λίγο αργότερα όμως λιβυκό κανάλι μετέδωσε ένα άλλο βίντεο που προηγείτο χρονικά. Ο Καντάφι, ζωντανός αλλά τραυματισμένος και φανερά εξασθενημένος, επέβαινε φορώντας στρατιωτικά ρούχα μαζί με εκείνους που τον συνέλαβαν σε ένα αυτοκίνητο που σταμάτησε. Οι ένοπλοι τον τράβηξαν έξω και εκείνος προσπαθούσε να περπατήσει παραπατώντας και προσπαθώντας να μιλήσει ενώ οι άνδρες γύρω του τον χτυπούσαν και φώναζαν «Αλλάχ ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Σχεδόν την ίδια ώρα κυκλοφόρησε και τρίτο βίντεο που δείχνει τον νεκρό πλέον Καντάφι, με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, να κείτεται νεκρός σε ένα πεζοδρόμιο με τους ενόπλους να γυρνούν το σώμα του, που είναι πλέον μισόγυμνο, και να πανηγυρίζουν πυροβολώντας στον αέρα. Εύλογα συνάγει κανείς ότι εν τω μεταξύ έχει εκτελεσθεί - είτε στο ασθενοφόρο είτε έξω. Αργά χθες, η λιβυκή τηλεόραση πρόβαλε και τέταρτο βίντεο, που απεικονίζει μαχητές να ποζάρουν, σε κλειστό χώρο, μαζί με το πτώμα του συνταγματάρχη και να πανηγυρίζουν. Οι σκληρές αυτές εικόνες έβαλαν ένα βίαιο τέλος σε τέσσερις δεκαετίες διακυβέρνησης της Λιβύης - από το 1969 έως τον περασμένο Αύγουστο - από τον Καντάφι που κάποτε διεκδικούσε τον τίτλο του «βασιλιά των βασιλέων της Αφρικής». Και βέβαια τώρα οι επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί ο Καντάφι δεν πέρασε από δίκη, όπως είχαν δεσμευθεί ότι θα συμβεί, και αντίθετα λιντσαρίστηκε από τους ένοπλους που τον συνέλαβαν -αν και ο λίβυος πρωθυπουργός επέμενε χθες το βράδυ πως ο Καντάφι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών και ουδέποτε δόθηκε εντολή εκτέλεσής του.

Ο 69χρονος Καντάφι και αρκετοί ένοπλοι υποστηρικτές του είχαν οχυρωθεί τις τελευταίες ημέρες στο συγκρότημα κατοικιών που διατηρούσε στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, και έδιναν λυσσαλέες μάχες με τις δυνάμεις των ανταρτών. Οι συγκρούσεις ήταν τόσο σφοδρές ώστε οι μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου χρειάστηκαν δύο ημέρες για να καταλάβουν ένα από τα κτίρια αυτά.

Η τελική επίθεση ξεκίνησε στις 8 το πρωί και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Λίγο πριν ξεκινήσει η μάχη, πέντε αυτοκίνητα με υποστηρικτές του Καντάφι προσπάθησαν να διαφύγουν από τον παραλιακό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί έξω από τη Σύρτη. Ομως δέχθηκαν επίθεση από αεροπλάνα του ΝΑTO και συγκεκριμένα από γαλλικά αεροσκάφη, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ. Από τις βόμβες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 από τους επιβάτες των αυτοκινήτων. Φαίνεται πως ο Καντάφι και κάποιοι από τους άνδρες του προσπάθησαν να κρυφτούν σε υπονόμους που βρίσκονταν εκεί γύρω. «Μην πυροβολείτε». φώναξε σύμφωνα με πληροφορίες ο συνταγματάρχης στους αντάρτες που τον εντόπισαν, πριν εκείνοι πατήσουν τη σκανδάλη, τραυματίζοντάς τον αρχικά και στα δυο του πόδια. Γύρω από τον υπόνομο αυτό αργότερα βρέθηκαν πτώματα των φρουρών του.



ΜΑΡΤΥΡΙΑ. «Τον βρήκαμε εκεί», δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ένας μαχητής, ο Αντέλ Μπουσαμίρ. «Είδα αρκετούς από τους συντρόφους μου να τον ξυλοκοπούν και κάποιος τον πυροβόλησε με ένα όπλο των 9 χιλιοστών... Μετά τον πήραν και τον μετέφεραν αλλού». Ο εκπρόσωπος του Στρατού, συνταγματάρχης Αχμέτ Μπανί στην Τρίπολη, δήλωσε στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι «ο τραυματισμένος Καντάφι προσπάθησε να αντισταθεί και έτσι εμείς τον σκοτώσαμε. Σας διαβεβαιώ», πρόσθεσε, «ότι αυτή η ιστορία έληξε και αυτό το βιβλίο έχει κλείσει».

Μετά τη μάχη, οι εξεγερμένοι άρχισαν να ερευνούν τα γύρω κτίρια όπου συνέλαβαν τουλάχιστον 16 άνδρες του Καντάφι ενώ βρήκαν πολεμοφόδια και όπλα. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, οι αντάρτες έβαλαν τους συλληφθέντες σε φορτηγάκια ξυλοκοπώντας τους και δεν σταμάτησαν ούτε όταν παρενέβησαν οι αξιωματικοί τους. Πανηγύριζαν διαρκώς, καίγοντας την πράσινη σημαία του καθεστώτος Καντάφι και φωνάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). «Οι δυνάμεις μας κατέλαβαν την τελευταία γειτονιά της Σύρτης», δήλωσε ο Χασάν Ντράουα, μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. «Η πόλη και όλη η Λιβύη επιτέλους απελευθερώθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: